Van Buik naar Baby - Zwangerschapsklachten 
Door Leonie Domenie
 11 oktober 2018
In de praktijk behandel ik regelmatig vrouwen tijdens de zwangerschap. Het lichaam verandert tijdens de zwangerschap in een snel tempo. Waar deze periode voor de meeste vrouwen een mooie en bijzonder tijd is, kunnen de veranderingen bij sommigen echter voor klachten zorgen.

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam continue. Allereerst is er de toename van het lichaamsgewicht en de groei van de baarmoeder. Door de steeds groter groeiende buik, verschuift het zwaartepunt van het lichaam. Om te voorkomen dat een zwangere vrouw door het gewicht aan de voorkant continue voorover valt , trekt de rug holler en wordt de stand van de voeten breder. Daarnaast verslappen de gewrichtsbanden onder de invloed van hormonen.

Al deze veranderingen zijn nodig om het kindje goed te laten groeien en het lichaam op de bevalling voor de bereiden. Maar de veranderingen zorgen ook voor een grotere belasting op de gewrichten en de spieren. Dit kan leiden tot bekkenpijn, onderrugklachten, klachten van de voeten, knieën of heupen of pijn in de bovenrug en nek.

Tijdens de zwangerschap, maar eigenlijk ook al voorafgaand hieraan, is het dus belangrijk om het lichaam in optimale conditie te houden. Een goede ‘voorbereiding en training’ helpen om de zwangerschapsklachten te voorkomen of te verminderen.

Hoewel veel vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van rug en bekkenklachten, betekent dat niet dat er niets aan gedaan kan worden. Door middel van behandeling van de klacht, specifieke oefeningen en advies kunnen klachten worden verminderd of verergering van de klachten worden voorkomen.
Enkele tips:
Luister naar het lichaam
Wat het lichaam kan hebben is verschillend van persoon tot persoon, dus zorg voor een goede afwisseling van belasting en rust.

Let op de je lichaamshouding

Zorg voor een symmetrische belasting. Sta met de voeten op heupbreedte en verdeel het gewicht over
beide voeten. Houd bij het slapen een kussentje tussen de benen.

Adem op de juiste manier

Een correcte middenrifademhaling zorgt voor stabilisatie van het bekken de rug. Ook helpt een juiste ademhaling om te ontspannen. (ZIe ook de blog zwanger & ademhaling )

Blijf in beweging
Een goede conditie en fit lichaam draagt bij aan een goede zwangerschap en bevalling. Kies een manier van
beweging waarbij u zich prettig voelt, bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, wandelen of zwangerschapsbootcamp.