Wielrennen & Lage rugklachten
Door Leonie Domenie
 19 september 2016
Afgelopen zondag raceten in de Mathildestraat vele wielrenners de bocht door tijdens de vierde editie van ‘Hart van Oosterhout’.

Wielrennen is de laatste jaren steeds populairder geworden, fantastisch natuurlijk; lekker buiten actief bezig zijn met je gezondheid! Helaas brengt wielrennen ook regelmatig pijnklachten met zich mee. Zo’n 70% van alle wielrenners/mountainbikers heeft regelmatig pijn in de onderrug tijdens het fietsen.

De oorzaak van deze klachten is dat de lage rug tijdens het fietsen langdurig in een gebogen positie staat. Deze langdurige gebogen positie heeft tot gevolg dat de banden aan de achterzijde van de lage rug langdurig worden opgerekt, er spiervermoeidheid ontstaat in de rugstrekkers en de tussenwervelschijf geïrriteerd raakt. Deze factoren kunnen lage rugpijn opleveren tijdens het fietsen.

Lage rugklachten kunnen worden beperkt door het juist afstellen van de fiets. Hierbij kan gekeken worden naar o.a. de stuurhoogte, zadelhoogte, de zadelstand en de zadel-stuur afstand. Naast de fietsafstelling is het ook belangrijk om je eigen lichaam in kaart te brengen. Ben je bijvoorbeeld sterk genoeg in de rugspieren om de lange gebogen houding vol te houden? Ook dient daarbij te worden gekeken naar de gehele bewegingsketen. Stel dat je bijvoorbeeld je heup niet ver kan buigen dan zal je tijdens het fietsen gaan compenseren door meer buiging in je lage rug te maken.

Daarnaast is ook de rompstabiliteit belangrijk tijdens het fietsen. Rompstabiliteit zorgt ervoor dat de bekken en de wervelkolom voldoende stabiel blijven om de krachten tijdens de duw- en trekfase van de fietsbeweging, te kunnen weerstaan. De rompstabiliteit is een samenwerkingsverband tussen de buikspieren, rugspieren, het middenrif en de bekkenbodemspieren. Een gebrekkige rompstabiliteit tijdens fietsen leiden tot rug-, bekken- en/of knieklachten
Ervaar je rugklachten of andere klachten tijdens het wielrennen? Chiropractie Oosterhout kan je helpen om je bewegingsbeperkingen in kaart te brengen.

Wij hopen dat alle wielrenners en toeschouwers gisteren hebben genoten van een fantastisch wielrenspektakel!