Whiplash

Whiplash is Engels voor zweepslag; de term slaat op de snelle, geforceerde hoofdbeweging die tot allerlei klachten kan leiden. Niet alleen een verkeersongeluk is de oorzaak van een whiplash, ook een bijvoorbeeld een val van de trap, een ski/sport-ongeluk of een duw van achteren kan een whiplash-trauma veroorzaken.
Door de heftige beweging van de nek worden de gewrichtskapsels, spieren, pezen, ruggenmerg en zenuwen opgerekt. Dit veroorzaakt pijn en andere klachten.

De nek uit balans
De nek is één van de meest compliceerde bewegingsmechanismen in het lichaam. In het gebied rond de nek bevinden zich circa 35 gewrichten en deze worden bij elkaar gehouden door spieren en banden. Bij een whiplash krijgen de nekspieren en banden het hard te verduren.  Het is mogelijk dat ze verrekt zijn en zelfs kleine scheurtjes vertonen, waardoor de spierfunctie en spiersterkte sterk vermindert. Ook kunnen deze banden de wervels minder goed ondersteunen. Daarnaast kunnen door een whiplash de zenuwtakken bekneld raken en pijn veroorzaken.

Welke klachten kan een whiplash veroorzaken?
Een hoog percentage slachtoffers, dat in eerste instantie na het ongeluk geen klachten heeft, ontwikkelt later wél klachten. Het komt vaak voor dat de klachten pas na 12 uur of na een aantal dagen beginnen of verergeren.
De meest voorkomende whiplashklacht is een pijnlijke en vaak stijve nek. Veel whiplash-patiënten hebben daarnaast last van hoofdpijn en uitstralende pijn naar armen en gezicht. Daarnaast zijn er nog veel meer klachten die deel uit kunnen maken van het whiplash-trauma zoals duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen, slaap- en concentratieproblemen en krachtsverlies in de armen. De aard en de ernst van de klachten verschilt sterk per patiënt.

Onderzoek en behandeling
De chiropractor stelt u allereerst vragen over uw klachten om een beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand. Daarnaast zal duidelijk gemaakt moeten worden in hoeverre het ongeluk een whiplash reactie heeft veroorzaakt. Daarop volgt een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij vooral wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren. Op basis van het vraaggesprek en het onderzoek stelt de chiropractor een behandelplan op. De chiropractische behandeling zal veelal bestaan uit lichte manipulaties en mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen en spierontspannende technieken. 

Naast het toepassen van verschillende technieken maakt advisering over een goede houding deel uit van de behandeling. Daarnaast krijgt u mogelijk oefeningen voorgeschreven.