Sportblessures

In Nederland ontstaan er elk jaar tussen de drie en vier miljoen sportblessures. Een aantal hiervan zijn dusdanig ernstig dat medische zorg nodig is, maar gelukkig geldt dat niet voor elke sportblessure.

Voor het goed beoefenen van een sport wordt veel van het lichaam gevraagd. Iedere beperking, hoe klein ook, kan de prestaties verminderen of blessures in de hand werken. Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Sporten is een complexe motorische taak. Kracht, coördinatie, lenigheid en behendigheid zijn voorbeelden van factoren die belangrijk zijn voor de sporter. Chiropractie helpt het lichaam optimaal te laten functioneren om de extra belasting die sport met zich meebrengt aan te kunnen.
Problemen bij sporters

Aangezien ons lichaam is gemaakt om te bewegen, is beweging nodig om ons lijf fit en gezond te houden. Vaak ontstaat er in de loop der jaren langzaam overbelasting, doordat we anders gaan bewegen dan we zouden moeten doen. Denkt u bijvoorbeeld aan een achillespees irritatie, terugkerende spierverrekkingen of de hamstringblessures van voetballers die blijven terugkeren. Bij dit soort hardnekkige problemen is de pijnlijke plek meestal slechts een compensatie en ligt de daadwerkelijke oorzaak elders in het bewegingsapparaat.
Chiropractie kan sporters op twee manieren helpen. Ten eerste door sportblessures te behandelen en ten tweede door optimalisatie van het bewegingsapparaat om het lichaam tot betere prestaties te brengen en de kans op blessures te verminderen. De chiropractor is goed in staat om een eventuele disbalans in het lichaam op te sporen en hierop een behandelplan af te stemmen.

Onderzoek en behandeling


De chiropractor zal op basis van het onderzoek bepalen welke behandeltechnieken gebruikt worden om de oorzaak van de klacht aan te pakken. In de meeste gevallen zullen behandeltechnieken gericht op het verbeteren van het functioneren van de spieren en gewrichten worden gekozen. Meestal wordt dit aangevuld met specifieke oefeningen en adviezen omtrent correct bewegen tijdens het trainen en in het dagelijks leven.

Of u nu recreatief sport of op topniveau, de chiropractor helpt u om weer goed te bewegen, zodat uw lichaam weer optimaal functioneert en hierdoor minder kans loopt op blessures tijdens het sporten.

Lees meer over sportchiropractie in de blogs