Spit en lumbago

Spit is een veel voorkomende vorm van lage rugpijn die vaak van het ene op het andere moment lijkt te ontstaan. U bukt even naar de grond om iets kleins op te raken en plotseling krijgt u een enorme pijnscheut in de rug. Vervolgens kunt u niet meer goed bewegen, staat krom en elke beweging voelt als een vlijmscherpe steek. Herkenbaar? Dit heet spit, ook wel lumbago of acute lage rugpijn genoemd
.
Spit lijkt vaak acuut te ontstaan, maar in werkelijkheid was de oorzaak al langere tijd sluimerend aanwezig. Vaak is er al een voorbode van lichte pijnen of stijfheid in de rug en was de verkeerde beweging slechts de spreekwoordelijke druppel.

Spit kan het beste worden uitgelegd als een verrekking van de lage rug. Door onder andere langdurig te veel en in een verkeerde houding zitten of verkeerd tillen ontstaan er kleine beschadigingen aan de spieren, gewrichten en het bindweefsel in uw rug. Het lichaam is erg sterk en kan dit voor  lange tijd opvangen, maar op een gegeven moment wordt dit voor uw rug teveel. Dit is het moment dat spit ontstaat.

De heftige pijn en scheefstand worden in de eerste instantie veroorzaakt door verkramping van de rugspieren en banden. Met deze verkramping probeert het lichaam de rug te beschermen tegen nog meer verkeerde bewegingen.  

Chiropractie en spit
U kunt met spitklachten direct vanaf het eerste moment bij de chiropractor terecht. Hoe sneller u er iets aan laat doen, hoe voorspoediger het herstel zal verlopen. Voordat er met de behandeling begonnen wordt vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. De chiropractor zal de rug en de rest van het bewegingsstelsel onderzoeken om te achterhalen wat de oorzaak is van de klacht. Door middel van behandelingen en eventuele oefeningen zorgt de chiropractor dat de rug weer optimaal gaat functioneren waardoor de kans op herhaling vermindert.  

Wat kunt u zelf doen?
Vroeger werd bij spit geadviseerd om vooral rust te houden. Tegenwoordig is echter gebleken dat een juiste balans tussen beweging en rust voor een beter herstel zorgt. Bij spitklachten rust u bij voorkeur in een liggende houding waarbij u onderbenen goed ondersteund worden. Het is belangrijk dat knieën en heupen een hoek van negentig graden maken. Deze houding mag u 10 tot 15 minuten aannemen en regelmatig herhalen gedurende de dag (minimaal eens per 2 uur tijdens de acute fase van spit). De druk op uw rug wordt zo verminderd.

Terwijl stilzitten of –liggen vaak het minst pijnlijk is bij spitklachten, is het aan te raden om daarnaast toch zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Fietsen en kleine stukjes wandelen zijn bewegingen die wat pijn betreft vaak acceptabel zijn en wat erg verlichtend kan werken.