Lage rugpijn

Ontstaan van rugklachten 
Veel rugklachten hebben een 'functionele oorzaak': ze ontstaan veelal door verkeerd bewegen, overbelasting, langdurig zitten, eenzijdige werkzaamheden, te zware werkzaamheden, verkeerde til- en buktechnieken en te weinig beweging en sporten. De oorzaak van deze klachten is dan ook meestal niet terug te vinden op een röntgenfoto of MRI scan.

Hoewel rugpijn soms plotseling kan beginnen, ontstaan rugklachten niet omdat wij ons een keertje vertillen of een verkeerde beweging maken. Rugproblemen ontstaan geleidelijk omdat wij onze rug op een onnatuurlijke manier gebruiken. Door lange dagen in de auto of op kantoor te zitten, een tekort aan gezonde lichaamsbeweging of te veel eenzijdige lichamelijke bewegingen, neemt de conditie van onze rug geleidelijk af. Hierdoor wordt de rug steeds kwetsbaarder, met blessures als gevolg.  
Zelfs wanneer het er plotseling ‘inschiet’ bij een beweging, dan is dit slechts de spreekwoordelijke druppel geweest. Een gezonde rug kan doorgaans belast worden zonder verdere gevolgen. 
 
Onderzoek en behandeling 
Ook al lijken pijnklachten vaak sterk op elkaar, de onderliggende oorzaak kan toch heel verschillend zijn. Daarom bestaat er niet één enkele behandeling of oefening die voor iedereen zal werken. Voor een effectieve aanpak is het belangrijk om de oorzaak van de pijn te vinden. Daartoe is een uitgebreid onderzoek nodig waarbij gekeken wordt naar de beweeglijkheid van de rug en gewrichten, houding, spierfunctie, stabiliteit en balans. Veel voorkomende oorzaken van rugklachten zijn spit , facetpijn , bekkenklachten , discogene lage rugpijn en hernia .

Op basis van het vraaggesprek en het onderzoek stelt de chiropractor een diagnose en stelt ene behandelplan op. De chiropractische behandeling zal veelal bestaan uit manipulaties en mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen, spierstretches, triggerpoint-therapie, dry needling en functionele oefeningen.   

Ter aanvulling op de behandelingen worden vaak ergonomische adviezen, specifieke oefening voor thuis en algemene gezondheidsadviezen gegeven om het herstel zoveel mogelijk te bespoedigen.