Klachten als gevolg van artrose

Artrose
Artrose (ook wel slijtage genoemd) is een gewrichtsaandoening die ontstaat in het natuurlijk verouderingsproces. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en is er sprake van verandering van het bot-oppervlak. Artrose vindt het meest plaats in de wervelkolom, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijk bewegen. Zit de artrose in de wervelkolom, dan kan de pijn uitstralen naar armen, benen, hoofd of borst. Soms gaat die pijn gepaard met tintelingen

Artrose is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose ‘artrose’ krijgen, dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit maar ten dele waar. Al kan het slijtageproces niet worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen.

Onderzoek en behandeling
Tijdens het eerste consult zal de chiropractor allereerst een gesprek met u voeren om een goed beeld te krijgen van de klacht(en) die u ervaart. Dit geeft vaak al een goed beeld van de mogelijke oorzaken van de klacht.
Uw chiropractor doet vervolgens een uitgebreid bewegingsonderzoek waarmee uw beperkingen in kaart worden gebracht. Daarnaast worden indien nodig specifieke chiropractische, orthopedische en neurologische testen gedaan. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto.

De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten, zo goed als mogelijk te herstellen. De stijfheid vermindert, u kunt beter bewegen en de pijn zal hierdoor afnemen.

Niet alleen behandeling van het aangedane gewricht is van belang. De chiropractor zal het gehele bewegingsapparaat onder de loep nemen. Bij nekklachten kunnen bijvoorbeeld compenserende bewegingen in de lage rug ook tot klachten leiden. De spieren zijn ook van groot belang gezien een goede spierfunctie essentieel is voor een goede bewegingsfunctie. Daarnaast krijgt u ook advies over goede houding, ergonomie, sport en oefeningen.